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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  14/03/2024
Data da última atualização:  18/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOTA, S. dos S.; FARO, I. A. M. de; SOARES, T. L.; ALMEIDA, P. S. de; SOUZA, F. V. D.; AONA, L. Y. S.; COSTA, M. A. P. de C.; ROSSI, M. L.; SOUZA, E. H. de.
Afiliação:  SIMPLÍCIO DOS SANTOS MOTA, UNIVERSIDADE FEDERAL RECÔNCAVO DA BAHIA; ILA ADRIANE MACIEL DE FARO, UNIVERSIDADE FEDERAL RECÔNCAVO DA BAHIA; TALIANE LEILA SOARES; PEDRO SCHWAMBACH DE ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RIO DE JANEIRO; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; LIDYANNE YURIKO SALEME AONA, UNIVERSIDADE FEDERAL RECÔNCAVO DA BAHIA; MARIA ANGÉLICA PEREIRA DE CARVALHO COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL RECÔNCAVO DA BAHIA; MÔNICA LANZONI ROSSI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; EVERTON HILO DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL RECÔNCAVO DA BAHIA.
Título:  Pollen morphology and viability of Lymania (Bromeliaceae) species with ornamental potential.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 328, 112890, 2024.
Páginas:  10 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scienta.2024.112890
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The genus Lymania belongs to the Bromeliaceae family and currently has ten endemic species in Northeast Brazil, restricted to the Atlantic Forest domain, the vast majority threatened with extinction and with ornamental potential. Studies of pollen morphology and viability provide important information for taxonomic, reproductive, and species conservation. The aim of this study was to evaluate the morphology and viability of pollen grains of nine threatened Lymania species endemic to the Northeast region of Brazil and with ornamental potential. Pollen morphological characters were observed using Scanning Electron Microscopy (SEM) and Light Microscopy (LM). For the histochemical tests, two dyes were used: Alexander's solution and fluorescein diacetate, at three stages of floral development (pre-anthesis, anthesis, and post-anthesis). The pollen grains collected in these stages were germinated in vitro in two culture media (BM and SM). We observed that all species have monad pollen grains except for L. languida, with medium-sized grains arranged in tetrads, with oblate to suboblate shape, bilateral symmetry, triporate or biporate, semitectate or eutectate exine and reticulate-heterobrochate, psilate or perforate ornamentation. Most Lymania species showed higher germination percentage, pollen tube growth and viability when pollen was collected at anthesis. The SM culture medium and the pollen grain sampling at the floral anthesis stage were the most suitable for the Ly... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Floral and reproductive biology; Histochemical test; In vitro Germination.
Thesagro:  Bromélia; Taxonomia.
Thesaurus Nal:  Fluorescence microscopy; Taxonomy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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CNPMF33921 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoROSENTHAL, A.; DELIZA, R.; CABRAL, L. C.; FARIAS, C. A.; SILVA, L. F. M. Aumento da estabilidade do "leite de soja" integral por tratamento com enzima celulolitica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 1999, Londrina, PR. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 1999. p.428.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoROSENTHAL, A.; DELIZA, R.; CABRAL, L. M. C.; CABRAL, L. C.; FARIAS, C. A. A.; DOMINGUES, A. M. Effect of enzymatic treatment and filtration on sensory characteristics and physical stability of soymilk. Food Control, v. 14, p. 187-192, 2003.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoROSENTHAL, A.; CABRAL, L. C.; DELIZA, R.; CABRAL, L. M. C.; FARIAS, C. A.; DOMINGUES, A. M. The development of a novel "whole" soymilk using enzymes. In: INTERNATIONAL SOYBEAN PROCESSING AND UTILIZATION CONFERENCE, 3., 2000, Tsukuba, Ibaraki, Japan. Proceedings... Japao: Tsukuba, 2000. p.474-475.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoROSENTHAL, A.; DELIZA, R.; FARIAS, C. A.; CABRAL, L. C.; CABRAL, L. M. C.; DOMINGUES, A. M. Quality improvement of soymilk by environmentally friendly technologies. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE TECNOLOGIA LIMPA APLICADA AO SETOR DE ALIMENTOS, 1., 1999, Florianopolis, SC. Programa... Florianopolis: UFSC, 1999. p.10.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoROSENTHAL, A.; DELIZA, R.; CABRAL, L. M. C.; GILMOUR, S.; CABRAL, L. C.; DOMINGUES, A. M.; FARIAS, C. A. The use of response surface methodology on the development of whole soymilk. In: CONGRESO IBEROAMERICANO DE INGENIERIA DE ALIMENTOS, 3.; CONGRESO ESPANOL DE INGENIERIA DE ALIMENTOS, 1., 2001, Valencia. Libro de resumenes... Valencia: Universidad Politecnica de Valencia, 2001. Ref. 5D-03.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoFARIAS, C. A. P. de; MIZOTE, F.; PADOVAN, M. P.; CATTO, J. B.; SANTOS, M. L. dos; SKOWRONSKI, L. T.; SILVA, A. de A.; SILVA, V. C. da. Comissão Estadual da Produção Orgânica em Mato Grosso do Sul - CPOrg-MS. In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE MATO GROSSO DO SUL, 2., 2008, Dourados. A construção participativa da agroecologia em Mato Grosso do Sul: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2008. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMOTHE, C. G.; ROSENTHAL, A.; ANDRADE, C. M.; CASCARDO, F.; DOMINGUES, A. M.; FARIAS, C. A. A.; MATOS, M. F.; RIBEIRO, R. A. R. Comportamento reologico e tratamento enzimatico de suco de frutas tropicais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza, CE. Livro de resumos... Fortaleza: SBCTA, 2000. v.2, p.6.178.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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8.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, D. P.; CHIM, J. F.; BARIN, J. S.; VIZZOTTO, M.; FARIAS, C. A. A.; BALLUS, C. A.; BARCIA, M. T. Influence of the cultivar on the composition of blackberry (Rubus spp.) minerals. Journal of Food Composition and Analysis, v. 100, 103913, July 2021.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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9.Imagem marcado/desmarcadoFARIAS, C. A. P de; MIZOTE, F.; PADOVAN, M. P.; FEIDEN, A.; KOMORI, O. M.; CATTO, J. B.; SANTOS, M. L. dos; SKOWRONSKI, L. T.; SILVA, A. de A.; SILVA, V. C. da. Comissão estadual de produção orgânica em Mato Grosso do Sul - CPOrg-MS. In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA, 2.; 2008, Dourados, MS. A construção participativa da agroecologia em Mato Grosso do Sul. Anais... Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2008.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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10.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, D. P.; MACHADO, M. L.; FARIAS, C. A. A.; BARIN, J. S.; ZABOT, G. L.; LOZANO-SÁNCHEZ, J.; FERREIRA, d. f.; VIZZOTTO, M.; LEYVA-JIMENEZ, F. J.; SILVEIRA, T. L. DA; RIES, E. F.; BARCIA, M. T. Effect of microwave hydrodiffusion and gravity on the extractionof phenolic compounds and antioxidant properties of blackberries (Rubusspp.): scale-Up extraction. Food and Bioprocess Technology, v. 13, p. 2200-2216, 2020. Published online: 20 November 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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